Chiny przestały kontrolować ceny żywności. Kontrolę zniesiono, kończąc roczną batalię o ograniczenie inflacji. W ostatnich miesiącach presja inflacyjna osłabła i obecnie władzom zależy przede wszystkim na ożywieniu wzrostu gospodarczego.
Władze przestają kontrolować ceny zbóż, olejów jadalnych, wieprzowiny, wołowiny, nabiału i jaj. Kontrolę wprowadzono w styczniu, w związku ze znacznym wzrostem inflacji, spowodowanym niedoborami wieprzowiny, zbóż i innych podstawowych artykułów spożywczych.
Wskaźnik inflacji w odniesieniu do żywności spadł z 23,3 procent w lutym br. do 8,5 procent w październiku.
Oczekuje się, że tempo wzrostu gospodarczego Chin zmniejszy się z 11,9 procent w 2007 roku do ok. 9 procent w tym roku.
Analitycy wskazują, że minie kilka miesięcy, zanim odczuwalne staną się efekty wielomiliardowego pakietu bodźców gospodarczych, ogłoszonego przez władze.
ZOBACZ TAKŻE:
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło: